pirmdiena, 2012. gada 19. novembris

Rūpējies par savu kāju veselību laikus



Mūsdienu steidzīgajā, aizņemtajā un visnotaļ stresainajā ikdienas ritmā ir virkne saslimšanu, par kurām dzirdam vai ik uz soļa. Domājams, ka gandrīz katram draugu vai radu lokā ir kāds, kas sūdzas par muguras sāpēm, depresīvu noskaņojumu, kā arī kāju vēnu problēmām, ar ko slimo gandrīz 80% sieviešu.
Visbiežākais kāju vēnu problēmu cēlonis ir ilgstoši sēdošs vai stāvošs darbs, jo tad netiek pietiekami noslogots kāju apakšstilbu muskulis, kas saraujoties masē vēnas un palīdz transportēt asinis atpakaļ uz sirdi. Taču ir vēl citi apstākļi, kas atstāj negatīvu ietekmi uz kāju vēnu veselību un par to – zemāk!



Grūtniecība un hormonālā kontracepcija

SOLIDEA WONDER MODEL MAMAN

Gan grūtniecības laikā, gan lietojot horomonālo kontracepciju, darbojas viens no sieviešu dzimumhormoniem - progesterons, kas atslābina vēnu sieniņas veidojošos saistaudus. Jo augstāks progesterona līmenim, jo vēna kļūst vājāka un vairāk izplešas, tādējādi progresējot varikozei jeb paplašinātām vēnām.
Vēl vairāk saistaudi atslābinās grūtniecības laikā. Bērniņam augot, sievietei mazais iegurnis tiek nospiests un līdz ar to tiek apgrūtināta asins attece, radot asins sastrēgumu kājās. Līdz ar to vēna pakāpeniski izplešas, jo hormonu izmaiņu rezultātā samazinās vēnas elastīgums un tā viegli padodas.
Pēc pirmās grūtniecības vēnas elastīgā struktūra parasti vēl ir spējīga sarauties un tā atgriežas sākotnējā stāvoklī. Taču pēc atkārtotas grūtniecības vēnu izmaiņas lielākoties ir neatgriezeniskas. Lai grūtniecības laikā vēnas nevarētu paplašināties, topošajai māmiņai būtu ieteicams valkāt speciālas kompresijas zeķes.

 

Augstpapēžu kurpes

Svarīgs faktors kāju vēnu veselībai ir ne tik daudz kurpju papēžu augstums, kas katrai sievietei ir ļoti individuāls, bet gan kurpju ērtums. Vienai sievietei ir ērti staigāt ar 2 cm augtiem papēžiem, citai – ar 7 cm. Tā ir brīva izvēle! Galvenais, lai valkājot kurpes darbotos kājas apakšstilba ikru muskulis, kas saraujoties masē vēnas un virza asinis atpakaļ uz sirdi, tādējādi nodrošinot pareizu asins plūsmu. Ja apavi ir neērti, pēdas locītava nobloķējas un ikru muskulis nestrādā. Līdz ar to asins plūsma ir traucēta, kājās veidojas venozo asiņu pārpilnība, kas izstiepj vēnu sieniņas.

 

Kāju sakrustošana

Šāda ilgstoša sēdēšana nospiež venozo asins plūsmu, taču jāatceras, ka lielas problēmas neradīsies, ja ik pēc stundas sieviete piecelsies un pastaigāsies, kaut vai pamīņāsies uz vietas. Sievietēm ar pilnīgiem augšstilbiem liela uzmanība jāpievērš tam, lai darba krēsls būtu ērts un nenospiestu kāju augšstilbus, kas negatīvi ietekmē asins plūsmu un veicina varikozu vēnu rašanos.

 

Smēķēšana

Kaitīgs ir viss, kas organismā ievada brīvos radikāļus, tai skaitā arī smēķēšana. Īpaši negatīva ietekme ir pasīvai smēķēšanai. Cilvēks, kas atrodas smēķētāju vidū, bet pats nesmēķē, uzņem daudz vairāk brīvo radikāļus nekā tas, kurš smēķē. Tādejādi tiek irdināta organisma kalogēnu struktūra un saistaudi, kas lielākoties veido vēnas. Tā rezultātā vēna paliek vaļīgāka, un pastāv lielāks risks iedzīvoties kādā no vēnu problēmām. Tāpat smēķēšana ietekmē arī artēriju un to sieniņu stāvokli, palielinot artēriju sašaurinājumu risku, kas var izraisīt daudz nopietnākas saslimšanas.

 

Liekais svars

Liekais svars ietekmē visas organisma funkcijas - asinsriti, locītavas, sirdi, protams, arī vēnas. Kājām ir lielāka slodze, cilvēks kļūst mazkustīgāks un venozā attece tiek traucēta, kas pasliktina kāju veselību. Tāpēc cilvēkam jābūt pēc iespējas fiziski aktīvam, lai veicinātu normālu asins plūsmu organismā. Ja vēnu problēmas jau ir atklātas, labāk izvēlies sporta veidus ar vienmērīgāku slodzi – piemēram, distanču slēpošanu, vieglu skriešanu, peldēšanu. Savukārt visas sporta aktivitātes, kas saistītas ar strauju kustību un strauju bremzēšanu, piemēram, volejbols, basketbols, skovšs vai teniss, nav labvēlīgas venozai attecei.

 

Iedzimtība

Daudzos gadījumos vēnu problēmas ir iedzimtas. Ja vienam no vecākiem bijusi vēnu slimība, sievietes risks saslimt ir 20 - 30%, ja slimība bijusi abiem vecākiem - 80%. Tāpēc ieteicams jau laikus veikt profilaktisko izmeklēšanu, lai novērstu slimības attīstīšanos.

Karstums

Negatīvu ietekmi uz kāju vēnu veselību atstāj arī karstums, jo tas paātrina asinsriti, vēnas atslābst un venozā attece pasliktinās. Ja vēnu problēmas jau ir aktuālas, tad karstuma radīto diskomfortu manīsi uzreiz - asinsvadi var paplašināties vēl vairāk.
Protams, ja ļoti patīk karstā vanna, tajā uz mirkli var iegremdēties, bet ne pārāk ilgi. Un noteikti – pēc ikvienas saskares ar karstumu, kājas pēc tam noskalo ar aukstu ūdeni. Vēnām patiks vēsums.
Tāpat arī iestājoties siltam laikam, tā ietekmi izjūt kājas – tās pietūkst, kļūst smagas un nogurušas. Ja ir situācijas, kad karstā laikā papildus jāuzvelk arī augstpapēžu kurpes, tad jāpadomā, kā palīdzēt savām kājām – jānodrošinās ar ērtākiem maiņas apaviem, jāizmanto iespēja apsēsties, pacelt augstāk kājas un tās atpūtināt, ja iespējams, kājām jāsniedz vēsa dušu, lai nodrošinātu vēnu tonizēšanu. Karstā laikā galvenais ir izvēlēties maksimāli ērtus apavus.
Kas vēl ir būtiski - kājai pietūkstot, katrā tās apakšstilbā sakrājas apmēram 300 ml šķidruma, kas ir nepieciešams cirkulācijai, lai uzturētu organisma tonusu. To zaudējot, pazeminās asinsspiediens un rodas savārguma sajūta. Tāpēc, lai arī vakarā pēc tveicīgas dienas saglabātu mundrumu, iespēju robežās var valkāt profilaktiskās kompresijas zeķes.

SOLIDEA MISS RELAX
Padomi, ko ņemt vērā, lai savlaicīgi rūpētos par kāju vēnu veselību:
  • Ievēro veselīgu dzīvesveidu! Seko līdzi savam ķermeņa svaram;
  • Ēd daudz šķiedrvielu! Dzer daudz ūdens - vismaz 2 litrus dienā;
  • Maksimāli daudz kusties, it sevišķi, peldi! Labāk izvēlies tādus sporta veidus, kas nav saistīti ar straujām kustībām! Skrien, peldi, brauc ar riteni;
  • Izvairies no stāvēšanas vai sēdēšanas ilgāk par vienu stundu bez pārtraukuma;
  • Nesēdi sakrustotām kājām;
  • Valkā ērtu apgērbu un apavus – jo zemāks papēdis, jo labāk;
  • Izvairies no pārmērīgas uzturēšanās karstumā un pēc mazgāšanās vai karsēšanās pirtī atvēsinies, noskalojot kājas ar vēsu ūdeni;
  • Grūtniecības laikā un darbā, kas saistīts ar ilgstošu sēdēšanu vai stāvēšanu valkā profilaktiskās kompresijas zeķes;
  • Ja ģimenē vēnu problēmas ir iedzimtas, laicīgi aizej uz konsultāciju pie ārsta flebologa un pārbaudi savu kāju veselību;
  • Konsultējies ar ārstu pirms hormonālās kontracepcijas lietošanas, ja Tev ir varikoze vai arī ģimenē kādam ir šī problēma!
 Rūpējies par savu kāju veselību laikus!

 http://www.draugiem.lv/skaistafigura.lv/

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru